Sayıları azalsada halen daha 3 eksen işleme tezgahları imalathanelerde yada üretim tesislerinde işlev görebilmekte. Ama siz geleneksel 3 eksenli işleme tezgahlarından 5 eksen işlemeye geçmeye karar verdiyseniz o zaman dikkat etmeniz gereken birkaç husus olacaktır. Daha önceki yazılarımızda beş eksenli işlemenin avantajlarından bahsettik ama sadece bir 5 eksenli işleme tezgahına sahip olmak tüm sorunlarınızı çözecek zannetmeyin. Çünkü en az 5 eksen tezgah kadar bir de 5 eksenli iş parçası bağlama sistemleri de üretimin için son derece önemlidir…
3 eksenli işlemede tezgahın kabiliyetleri sınırlı, bu yüzden işleyebileceğiniz en büyük parçalar için tezgah boyutlarını ona göre seçiyorsunuz ama iş karmaşık parçalara geldiğinde ise iş milinin yanaşabileceği bir pozisyon yok ise yada fikstür değiştirme gibi durumlara girildiğinde ortaya kayıp zaman gibi bir çok istenmeyen durum çıkmakta.
3 eksenli işlemenin dezavantajlarına ek olarak uzun takımlar nedeniyle titreşim ve hassasiyet problemleri de eklenince para kazanma durumları ve işten keyif alma oldukça zorlaşmakta.
Bu makalemizde 5 eksenli işleme tezgahlarında iş parçası tutmak için kullanılan 5 eksen mengene ve bu mengenelerin bağlandığı zero point mengene tablası sistemlerinden bahsedeceğiz…
Daha önce 5 eksenli işleme nedir bahsettik ama kısaca anlatmak istersek iş parçasına 5 farklı yönden yaklaşabilme kabiliyetine sahip işleme tezgahları olarak tanımlayabiliriz. Bu 5 eksenli işlemenin avantajı, işlenecek olan bir yüzey için sökme, takma işlemleri gibi, ayar işlemleri gibi bir çok zaman kaybettirici işlemden sizi uzak tutması ve verimliliğin yüksek olduğu işlemeler olarak söyleyebiliriz. Günümüzde havacılık ve uzay sanayisinde ihtiyaç duyulan yüksek hassasiyetli iş parçalarının üretilmesinde etkin bir şekilde hassas 5 eksenli işleme tezgahları ve iş parçası tutma sistemlerinden faydalanılmaktadır.
5 eksenli işleme tezgahlarında efektif kullanıma yönelik olmazsa olmaz ve tamamlayıcı sistemler 5 eksen mengene sistemleridir. Bu konuda HWR mengene sistemleri olarak SolidLine grubunda 5 eksen eş merkezli mengene ve zero point mengene tablası ve tabla yükseltmeleri olarak en ideal çözümleri sunmaktadır.
5 eksenli işleme tezgahlarında eş merkezli mengene kullanımı, her zaman parça sıfırını nizami olarak vermelerinden kaynaklanmaktadır. SolidGrip 5 eksen eş merkezli mengeneler 4 mm gibi çok küçük bir tutma alanından iş parçasını tutarak 5 eksen tezgahınızın işini yapması için en ideal ortamı sunmaktadır. Yine HWR mengene sistemlerinde yüksek talaş kaldırmak için gerekli olan sıkma kuvveti küçük boyutlu mengene yapısı ile sağlanabilmektedir. Bu özelliğin arkasında kurtdişi açma presi ile tezgah tablası öncesinden açılan dişlere mengenenin dişleri tam oturmaktadır ve böylelikle küçük boyutlu mengene ile yüksek sıkma kabiliyeti elde edilmektedir.
HWR Zero point mengene tabla sistemlerinde ise tezgah tablasına monte edilen zero point tabla ile mengene saniyeler içerisinde kitlenmekte ve iş parçasını işlemeye hazır hale gelmekte.
Bazen işlenecek parçalara göre yapılan tezgah seçimlerinde tabla boyutu büyük ama işlenecek parça çok küçük olduğunda döner tabla iş miline sıkıntı yaratmakta ve böyle durumlarda parça işlemesi için kullanılan uzun takımlar titreşim ve parazit gibi istenmeyen durumlara neden olmakta. HWR mengene sistemlerinde bu durumu aşmak için en mantıklı yol olan iş parçasının iş miline yakınlaştırılması olayını zero point tabla yükseltmesi kullanılarak yapılmakta. Böylelikle kısa takımlar kullanılmaya devam etmekte ve hassas 5 eksenli işlemenin keyfine varılmakta.
Görüldüğü gibi iş parçası (workholding) tutma sistemlerinde HWR çözümleri ile oldukça büyük bir yükü omuzlarınızdan almakta, daha hızlı parça işleme, yüksek talaş kaldırma hızı ve en az duraklama süreleri ile 5 eksenli işlemede kazancınız maksimum olmakta.
HWR ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için iletişim kısmında yer alan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Comments